Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, katıldığı "Gencim Farkındayım" programında, Diyanet TV’de dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Başkan Şahin, gençlerin medya okuryazarlığı konusunda daha bilinçli olmaları gerektiğini ifade ederek Türkçeye ve milli değerlere sahip çıkmanın önemine dikkat çekti.
Şahin konuyla ilgili açıklamasında “Gençler bizden, biz gençlerden çok şey öğreniyoruz. Ancak gençlere birkaç tavsiye verme imkânımız olursa, onlara öncelikli olarak Türkçeye ve değerlerine sahip çıkmaları gerektiğini hatırlatmak isterim.” dedi.
Gençlerin medya okuryazarlığı ve doğru içerik tüketimi noktasındaki sorularını yanıtlayan Şahin gençlere medya kullanımında bilinçli ve etik bir yaklaşım geliştirmelerini tavsiye etti.
RTÜK Başkanı Şahin açıklamalarında, yayıncılık ilkeleriyle ilgili olarak 6112 sayılı Kanun ve Üst Kurul kararlarının önemini vurguladı. Yayıncıların uyması gereken ilkeler arasında toplumsal değerlerin korunması, şiddet ve ayrımcılığın önlenmesi, ifade özgürlüğü ve kişilik haklarının korunması gibi unsurların bulunduğunu belirtti.
Şahin, medya kuruluşlarının bu ilkelere uymalarını sağlamak için yapılan denetim ve düzenlemelerin şeffaf bir şekilde yürütüldüğünü söyledi. Sosyal medyada RTÜK hakkında sıkça dile getirilen dezenformasyonlara da değinen Şahin, kurumsal olarak cezai yaptırımların yalnızca kanun ihlali durumunda devreye girdiğini belirtti.
Ayrıca, izleyicilerin şikâyet ve önerilerini değerlendirdiği ALO RTÜK İletişim Merkezi hakkında da bilgi verdi. 2023 yılında yapılan Medya Kullanım Alışkanlıkları Araştırması'nın, gençlerin medya alışkanlıkları hakkında önemli veriler sunduğunu belirten Şahin, dijital ortamda geçirilen zamanın arttığını vurguladı.
Bu bağlamda, RTÜK’ün dijital güvenlik ve medya okuryazarlığı alanında gerçekleştirdiği farkındalık projelerinin önemine değinen Şahin, "Gözünden Sakındığını Dijitalden Sakın" projesi ile dijital risklere karşı aileleri bilinçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, dijital dünyada çocukların korunması ve aile içi iletişimin güçlendirilmesi adına uzun vadeli stratejiler geliştirdiklerini kaydetti. Şahin, dijital göçmenlerle dijital yerliler arasındaki farklara da dikkat çekti.
Dijital yerlilerin teknolojiyle doğrudan büyüdüğünü ve dijital araçları sezgisel olarak kullandığını belirten Şahin, dijital göçmenlerin ise geleneksel medya araçlarına daha yatkın olduklarını ifade etti. “Dijital göçmenlerin medya tüketim alışkanlıkları, dijital yerlilere kıyasla daha yapılandırılmış ve sabırlı bir yaklaşımı yansıtıyor” diyen Şahin, RTÜK’ün her iki grup için daha etkili ve etik medya içerikleri geliştirmeye yönelik çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.
Program sonunda gençlere kitap okumalarını tavsiye eden Şahin, medya içeriklerini değerlendirirken kişisel hak ve özgürlüklerin yanı sıra toplumsal değerlerin de göz önünde bulundurulması gerektiğini önemine dikkat çekti.