16 Nisan 2025 Çarşamba
DOLAR 38.12 ₺
EURO 43.55 ₺
STERLIN 50.83 ₺
G.ALTIN 4,055.29 ₺
BTC 84,856.84 $
ETH 1,632.28 $
BİST 9,291.39

Ardahan'da Manda Yetiştiriciliği Bilinci SERKA ile Artıyor

YerelKars 0
Yayınlama: 16 Nisan 2025 Çarşamba 04:40 Kaynak: Birlik Haber Ajansı

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen 'Manda Yetiştiriciliği' farkındalık eğitimi, bölge ekonomisine büyük katkı sunuyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi uzmanları tarafından verilen eğitimde manda ırkları, süt ve yoğurdun ticari değeri ele alındı.

Ardahan'da Manda Yetiştiriciliği Bilinci SERKA ile Artıyor

SERKA ve Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen 'Manda Yetiştiriciliği' farkındalık eğitimi bölge ekonomisine canlılık getiriyor. Profesyoneller tarafından verilen detaylı eğitimde manda yetiştiriciliğinin önemi ve ticari değeri vurgulanıyor. Ardahan'ın doğal mera olanaklarıyla bu alanda büyük bir potansiyel barındırdığı ortaya çıkıyor.

KRAS-BHA Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle “Manda Yetiştiriciliği” konulu eğitim programı düzenlendi. SERKA 2025 Yılı Çalışma Programı kapsamında yürüttüğü “Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı (KSOP)” ile bölge ekonomisine katkı sunmaya devam ediyor. Bu kapsamda, Ardahan’ın Göle ilçesinde, SERKA ve Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle “Manda Yetiştiriciliği” konulu eğitim programı düzenlendi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Gürler ve Dr. Öğr. Üyesi Samet Çinkaya tarafından verilen eğitimde; manda yetiştiriciliği, manda ırkları, verim özellikleri ile manda sütü, yoğurdu ve kaymağının ayırt edici nitelikleri ve ticari değeri kapsamlı şekilde ele alındı. Özellikle Mandaların iklim koşullarına dayanıklılığı ve doğal mera şartlarında verimli yetiştirilebilmeleri sayesinde Göle gibi bölgeler için büyük bir fırsat sunduğu vurgulandı. Program sonunda Prof. Dr. Zeki Gürler, Dr. Öğr. Üyesi Samet Çinkaya ve Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, katılımcıların sorularını yanıtladı. Eğitime; süt sığırcılığı yapan işletmeler, mandıracılar, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri personelleri katıldı. Bu faaliyetle birlikte, geçmişte bölgede yaygın olan ancak zamanla unutulan manda yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılması hedefleniyor.

Ardahan'ın Göle ilçesinde gerçekleşen eğitim programı, süt sığırcılığı yapan işletmelerin yanı sıra mandıracılar ve tarım uzmanlarının ilgisini çekti. Mandaların iklim koşullarına dayanıklılığı ve doğal mera şartlarında verimlilikleri vurgulanarak, bölgenin manda yetiştiriciliği alanında potansiyeli ortaya konuldu. SERKA ve Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen etkinlik, bölgede manda yetiştiriciliğinin tekrar canlandırılması hedefini taşıyor.

İlk Yorumu Sen Yaz
code