Dünya, en sıcak ikinci mart ayı kaydetti! Avrupa'da sıcaklık rekorlarını alt üst eden 2025 yılında, küresel ortalama sıcaklıklar endüstri öncesi dönemin de üzerine çıktı. Sakinlerini şaşırtan sıcaklık artışıyla dünyanın bir kez daha ikinci mart ayı rekoru kırıldı.

ANKARA-BHA Avrupa Birliği’nin Copernicus uydu izleme programı tarafından paylaşılan verilere göre, Mart 2025 Avrupa kıtası için şimdiye dek ölçülen en sıcak mart ayı olurken, dünya genelinde ise tarihteki en sıcak ikinci mart ayı olarak kayda geçti. Copernicus’un yayımladığı açıklamada, Mart 2025’te küresel ortalama sıcaklığın 14,06 dereceye ulaştığı belirtildi. Bu sıcaklık, 1991-2020 yılları arasındaki mart ayı ortalamasının 0,65 derece, sanayi öncesi dönem olarak kabul edilen 1850-1900 ortalamasının ise 1,60 derece üzerinde gerçekleşti. Mart 2025’in sıcaklık değeri, 2024 yılında ölçülen rekor seviyedeki mart ayına kıyasla 0,08 derece daha düşük kaldı. Ayrıca, Mart 2025, son 21 ay içerisinde küresel ortalama sıcaklıkların sanayi öncesi dönemin 1,5 derece üzerine çıktığı 20. ay olarak kayıtlara geçti. Avrupa’da rekor sıcaklık Avrupa’da mart ayı ortalama sıcaklığı 6,03 derece olarak ölçüldü. Bu rakam, 1991-2020 mart ayı ortalamasını 2,41 derece aştı ve Avrupa için tarihteki en sıcak mart ayı olarak kaydedildi. Kıta genelinde sıcaklıklar çoğunlukla mevsim normallerinin üzerinde seyretti. En dikkat çekici sıcaklık sapmaları doğu Avrupa ile güneybatı Rusya’da yaşanırken, İber Yarımadası’nda ise mevsim normallerinin altında sıcaklıklar gözlemlendi. "Kuraklık ve yağış rekorları bir aradaydı" Açıklamada, Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi İklim Stratejisi Lideri Samantha Burgess’in değerlendirmelerine de yer verildi. Burgess, "Mart 2025, Avrupa için şimdiye kadar kaydedilen en sıcak mart ayı oldu ve sıcaklıkların rekorları zorlamaya devam ettiğini bir kez daha gösterdi. Ayrıca Avrupa genelinde zıt yağış uçlarının yaşandığı bir dönemdi; bazı bölgeler rekor düzeyde kuraklık yaşarken, bazıları ise son 47 yılın en yağışlı mart ayını geçirdi." ifadelerini kullandı.

Copernicus uydu izleme programının verilerine göre Mart 2025, küresel ortalama sıcaklığın rekor seviyede olduğu bir döneme işaret ediyor. Avrupa'ya özgü rekor sıcaklık değerleri, iklim değişikliğinin etkilerini bir kez daha gözler önüne sererken, kuraklık ve yağış farklılıkları da dikkat çekiyor. 2025, sadece sıcaklık açısından değil, aynı zamanda doğal dengeyi sarsan iklim değişiklikleri konusunda da önemli bir yıla dönüşmüş durumda.